Avonturen met de bas-n’goni van Andra Kouyaté

12 januari 2013 Andra Kouyaté komt uit een respectabele Malinese griot-familie en wordt geroemd om zijn ’uitvinding’ van de bas-n’goni. Het is een aangepaste versie van het alom bekende traditionele snaarinstrument, maar dan met een rijkere bas-klank. Hoewel het album Saro zijn eerste is, zijn het niet zijn eerste stappen in de muziekwereld.

En dankzij zijn connecties in de muziekwereld heeft hij voor dit album onder andere ook Amadou & Mariam weten te strikken.

Vakmanschap
Andra speelde de afgelopen jaren met bekende artiesten als Ali Farka Touré, Toumani Diabaté en Tiken Jah Fakoly. In 2005 vormde hij met zijn broer de band Ngoni Ba en leverde hij bijdragen aan verschillende albums en artiesten, zoals drie albums van landgenote Rokia Traoré en het album Afriki van Habib Koité.
Saro is verrassend gevarieerd en toont het vakmanschap van Andra. En de ervaring die hij opdeed met andere artiesten komt er duidelijk in naar voren. De muzikale vernieuwing in dit album laat zich rijkelijk inspireren door de Malinese traditie zonder van de wortels af te wijken. Wat dat betreft is Andra toegewijd aan de familie en cultuur waarin hij opgroeide. Hij zingt daarbij over zijn oudere broer Bassekou Kouyaté op Bassekou, over zijn jongere broer op Saro en over de kracht van griots als boodschappers van vrede op Lagare. Hij vormde zijn band Sèkè Chi in de geest van de voorouders en dat is ook wat de naam betekent.

Rijke polyritmische percussie
Veel goede tracks op dit album en dat begint al met de opener I Yele waarop Andra’s bas-n’goni te horen is in combinatie met rijke polyritmische percussie. De invloeden van reggae op Saro zijn hem waarschijnlijk bijgebleven toen hij met Tiken Jah aan het opnemen en toeren was. Yereko is een typisch West-Afrikaans nummer waarop we behalve Andra’s lage en diepe stem ook balafons horen van Lassana Diabaté.

Saro is een album dat voor de volle zestig minuten geweldig klinkt. En dat is voornamelijk te danken aan de verschillende invloeden waardoor Andra zich liet inspireren.

Muziek  (468x60)